December - wat te doen met je vijver in de winter?
Grote filters kunnen in de winter blijven aanstaan. Zorg dat er geen water van de bodem of het diepere gedeelte wordt gepompt. Dit omwille van afkoeling van de watertemperatuur. Het filteren kan doorgaan in het geval van hoge visbezetting en zeker in het geval van speciaal geconstrueerde (koi)vijvers, maar met een lager debiet. Let er wel op het water niet aan te zuigen in de diepste punten van de vijver maar bijvoorbeeld op het niveau - 45 cm. De micro-organismen zullen hun werk in de filtermedia voortzetten, maar wel vertraagd. Meestal zal je de filterinstallatie echter uitschakelen tijdens de koude jaargetijden, wat een stuk scheelt op de elektriciteitsrekening. De vissen produceren namelijk heel wat minder afvalproducten in de winter. De vijver is nu een rustperiode ingegaan. De plantengroei is gestopt en de vissen verschuilen zich bij de bodem. De vijver komt toe met minder aandacht.
Nog steeds teveel vissen verkommeren en sterven in of na de winter. De oorzaak van deze sterftegevallen wordt al gauw op de "koude" geschoven. Kou alleen doet vissen echter niet sterven, zelfs niet tijdens de strengste winters. Wanneer het water echter vervuild is en er een laag ijs op komt te liggen dan is het bijna zeker dat de vissen weldra in moeilijkheden zullen raken. Bij de aanwezigheid van een ijslaag worden de rottingsgassen eronder vastgehouden en tegelijkertijd kan er geen verse zuurstof in het water dringen. De vissen worden verstikt door gebrek aan zuurstof en sterven, niet door de kou maar door vervuild water.
De boodschap is dus preventief werken en voorkomen dat de vijver dichtvriest! De beste en mooiste methode is één of meerder luchtstenen in de vijver hangen. De opborrelende bellen zullen niet alleen uw vijver op die plek ijsvrij houden, maar ook schadelijke gassen verdrijven en zuurstof toedienen. Sneeuw op het ijs zou kunnen zorgen voor een mooie isolatielaag maar toch is het aan te bevelen om een deel van de sneeuw uiterst voorzichtig weg te ruimen. Ook al zijn de vissen in rust. Een straaltje zonlicht in de donkere winterperiode doet wonderen voor vitamine D productie bij vissen.