Augustus: gevaar voor zuurstofgebrek in je vijver door te veel zuurstofplanten
Augustus kan een gevaarlijke maand zijn voor het vijverleven. Vaak is het warm en de dagen korten. Er staan mogelijk ook teveel zuurstofplanten in je vijver. Die maken door fotosynthese zuurstof aan overdag... maar verbruiken deze ’s nachts voor de celademhaling. Zuurstofbehoeftige vissen, zoals steur en winde, kunnen dan het loodje leggen...
Water bevat veel minder zuurstof dan lucht en hoe warmer het water, hoe lager het zuurstofgehalte. En dan is er ook nog de invloed van de atmosferische druk. Die daalt tijdens onweer, en dat betekent weer minder zuurstof in het vijverwater. Het zuurstofgehalte hangt ook af van de hoeveelheid planten in de vijver. Die maken door fotosynthese zuurstof aan overdag... maar verbruiken deze ’s nachts voor de celademhaling.
In augustus ligt de vijver meestal vol met zuurstofplanten, vaak teveel. Het is daarom dat veel zuurstofbehoeftige vissen, zoals steur en winde, vaak het loodje leggen in volle zomer. Dit wordt best vermeden.
Dun daarom begin augustus de zuurstofplanten grondig uit en verwijder ondertussen ook de uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren van waterlelies en moerasplanten.
Wanneer het weer erg drukkend is, vooral net voor een onweersbui, kan de opgeloste zuurstof in het water sterk terug lopen.
Een zuurstofpomp is dan zeker op zijn plaats. Hierdoor wordt de kans dat de vissen zuurstofgebrek oplopen sterk gereduceerd.
Het brengt niet alleen zuurstof in het water maar ook een bepaalde sfeer.
Kies voor een luchtpomp die voldoende debiet geeft (150 liter lucht per uur per 1000 liter vijverinhoud is echt een minimum).