Je vijver bij warm zomerweer
Hete en zwoele zomerdagen. De vissen zwemmen hoog in het water; vragen ze daarom om eten?
Wanneer het water warm is stijgt het metabolisme van de vissen en ze lijken dan altijd honger te hebben. Veel vijverliefhebbers gaan in op de “vraag” van hun troeteldieren en geven hen voeder. Je mag nu zeker niet overdrijven met voederen want dat zorgt voor extra belasting van het vijversysteem en dat is juist te mijden bij zeer warm weer. Want afvalverwerking vraagt zuurstof en die zuurstof is nu net beperkt beschikbaar bij warmte.
Water bevat veel minder zuurstof dan lucht en hoe warmer het water, hoe lager het zuurstofgehalte. En dan is er ook nog de invloed van de atmosferische druk. Die daalt tijdens onweer, en dat betekent weer minder zuurstof in het vijverwater. Het zuurstofgehalte hangt ook af van de hoeveelheid planten in de vijver. Die maken door fotosynthese zuurstof aan overdag... maar verbruiken deze ’s nachts voor de celademhaling. Het is daarom dat veel zuurstofbehoeftige vissen, zoals steur en winde, vaak het loodje leggen in volle zomer.
Zuurstoftekort vermijden
Zorg voor extra zuurstofvoorziening bij middel van fonteinen en watervalletjes en door beluchtingsstenen verbonden aan een luchtpomp. Deze luchtpomp moet voldoende debiet geven (150 liter lucht per uur per 1000 liter vijverinhoud is echt een minimum). Het is verstandig de luchtuitstroomsteentjes niet te diep in het water te hangen. Een diepte van 40 cm is meestal voldoende.
Een luchtpomp is zeker haar investering waard: ze verbruikt weinig energie én zal ook in de winter, bij ijsvorming, haar nut bewijzen voor je vijver.
Over het belang van een luchtpomp
Wanneer je vijver in volle zon ligt en veel uren zonlicht per dag ontvangt, bescherm je hem met een bedekking van drijfplanten of drijfbladplanten of constructies die schaduw geven (vlonders, bruggen, pergola naast of misschien een stuk over de vijver). Bij zeer heet weer kan je ook eenvoudigweg een schaduwdoek over de vijver spannen.